| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |
luk

INFARKT SRČANOG MIŠIĆA

Šta je infarkt srca ?
Zbivanja u mišiću
Transport do bolnice
Laboratorijski testovi
Godine i infarkt
Komplikacije akutnog infarkta srca
 - rane komplikacije
 - kasne komplikacije
Rehabilitacija
rehabilitacija u bolnici rehabilitacija kod kuće
Kako živjeti dalje ?
Autor

REHABILITACIJA

Rehabilitacija je skup medicinskih i nemedicinskih postupaka koje bolesnik treba da obavi u periodu poslije infarkta kako bi unaprijedio nivo svoga zdravlja i radne sposobnosti, te tako dostigao potrebnu fizičku i psihićku spremnost za normalan zivot.

Doživljavanjem akutnog infarkta i smještanjem bolesnika na Odjel za intenzivnu njegu koronarnih bolesnika, liječnik obavezno insistira na strogom ležanju. Produženo ležanje slabi tjelesnu muskulaturu, slabi njenu snagu i efikasnost. Pa i poslije obične nahlade ako se zadržimo 2-3 dana u krevetu, osjetimo da smo izgubili snagu u rukama i nogama, da smo malaksali i da smo manje pokretni. Poslije dužeg ležanja, ovi znaci su još izraženiji. Čini nam se da nam skeletni mišići degenerišu. Uz ovu neaktivnost, javlja se i opšta nevoljnost, neraspoloženje pacijenta, pa čak i onda ako stanje zdravlja srca ide vidno nabolje.

Posebno se registruje psiholoski pad kod muškaraca ako su duže vremena "vezani" za krevet i ako ne obavljaju nikakve fizićke aktivnosti. Iz svega ovoga proističe jasna činjenica da je neophodno kod ovih bolesnika započeti, uz pravilan psihološki pristup, rane fizičke aktivosti, naravno, ukoliko to stanje zdravlja njegovog srca dozvoljava.

Pored opštih higijenskih uslova kao što je: redovno provjetravanje prostorija, njega kože, zuba, redovne stolice i obavezna higijena cijelog tijela, potrebno je u prvim danima iza infarkta poštedjeti oboljelog od posjeta, ili ako to njegovo stanje zdravlja dozvoljava, svesti ih na svega nekoliko minuta. Jer, prisjetimo se da u prvih nekoliko sati ali i u prvim danima bolesti, moguće su komplikacije koje mogu biti opasne po život. Susret sa bliskom osobom u pacjentu izaziva snažan emotivni doživljaj koji može u njemu isprovocirati bol ili poremećaj ritma. Zato, razumnije je poštedjeti pacijenta od posjete rodbine ili prijatelja bar u tom kratkom periodu dok mu je život zaista ugrožen. I ne zaboravimo, posjetioci su često egoisti. Žele da steknu svoj utisak o bolesniku

VRSTE REHABILITACIJE

Rehabilitacija bolesnika se odvija u tri pravca:
MEDICINSKA rehabilitacija podrazumijeva ispravnu ishranu, higijenu, uzimanje lijekova, fizičku aktivnost, balneološki tretman (boravak u banji) i psihološku podršku.
SOCIJALNA rehabilitacija podrazumijeva postepeno uključivanje bolesnika u njegovu životnu, porodićnu i radnu sredinu, tj. povratak njegovim društvenim obavezama.
PROFESIONALNA rehabilitacija započinje poslije kvalitetno uradenog medicinskog opo-ravka i vraća pacijenta na njegovo radno mjesto.
Ova sva tri pravca rehabilitacije se međusobno isprepliću i nemoguće je zamisliti da bolesnik obavlja jedan od medicinskih tretmana a da istovremeno ne učestvuje i u uključivanju u društveni i porodični zivot.

HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje
teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2001, by HealthBosnia.com, e-mail medmaster@koming.com. ALL RIGHTS RESERVED.