Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt
 | Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


14.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

SARAJEVO (EPSSA) - Ministar okoliša i turizma Federacije BiH, Nevenko Herceg, uručio je danas u Sarajevu okolinsku dozvolu kompaniji "Bosnalijek" za sva njena postrojenja. Kako je na svečanosti naglasio direktor "Bosnalijeka" Edin Arslanagić, ova kompanija je prva u Federaciji koja je dobila okolinsku dozvolu za sve objekte u kojima djeluje.

Od kraja rata "Bosnalijek" je mnogo uložio ne samo u razvoj i proizvodnju nego i u ljudski potencijal koji nosi projekte koji su rezultirali certifikatima za kvalitet, zdravlje i zaštitu okoliša, kazao je Arslanagić. On je rekao da "Bosnalijek" ispunjava sve zahtjeve za okolinsku dozvolu, odnosno da kontrolira sve što ispušta u zrak, tlo ili vodu.

Ministar Herceg je naveo da su mnoge zemlje prepoznale ozbiljnost situacije i izradile zakonodavstvo za zaštitu okoliša, a Evropska unija je obavezala sva postrojenja za ispunjavanje ekološke dozvole. U Federaciji BiH je 2003. godine donesen set zakona, utemeljenih na iskustvima EU, a usklađivanjem s Republikom Srpskom cijela BiH je dobila sveobuhvatan zakonski okvir.

Herceg kaže da je okolinska dozvola jedan od podzakonskih propisa u ovoj oblasti, prema kojem sva postrojenja da bi bila puštena u pogon moraju ispuniti uvjete za ovu dozvolu. Rekao je da je do sada izdato 57 okolinskih dozvola iz nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a više od 200 su ih izdala nadležna kantonalna ministarstva.

U toku je proces ocjenjivanja plana aktivnosti za neke značajne firme kao što su "Mittal Steel", "Aluminij" Mostar, Cementara "Kakanj", a Herceg je najavio da su naredne kompanije koje će dobiti okolinsku dozvolu "Klas" Sarajevo i "Natron" Maglaj.

Posebno je naglasio da se nijedna okolinska dozvola ne izdaje bez stajališta javnosti. Također je rekao da su u toku aktivnosti na rješavanju pitanja klaoničkog i animalnog otpada, ali će trebati vremena da se sva pitanja dovedu u red, jer se puno radi s malim kapacitetima. Herceg je na kraju istaknuo da Vlada Federacije BiH daje snažan poticaj ovom resoru.
 

 
 
 
    Kemikalije
 

 

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt