Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt
 | Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


14.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

ASTRA ZENECA DRUGOME POVJERILA GASTROINTESTINALNO ISTRAŽIVANJE

LONDON, (epssa-dow jones) - Farmaceutska kompanija AstraZeneca PLC (AZN) danas je saopcila da je svoje gastrointestinalno istraživanje prebacila novoj kompaniji Albireo koju podupire konzorcij investicionih firmi.

Albireo, sa sjedištem u Gothenburgu u Švedskoj, usredsredit ce se na razvijanje novih tretmana na osnovu prethodnih istraživackih programa Astra Zenece o gastrointestinalnim oboljenjima. Ovo podrucje Astra Zeneca je prepustila da bi se koncentrirala na svoj najprodaniji lijek, lijek protiv žgaravice pod nazivom Nexium kao i na istraživanja koja se odnose na ovaj proizvod.

"Ovaj sporazum predstavlja novi pristup AstraZenece u cilju napredovanja projekata koji ne bi napredovali interno", rekao je glasnogovornik ove englesko-švedske kompanije. Još 2006. godine Astrazeneca je objavila da ce prekinuti istraživanja gastrointestinalnih bolesti i fokusirati svoje napore na bolesti respiratornih organa, raka i infekcija.

Ovaj potez farmaceutskog giganta dolazi u vrijeme žestokog okruženja za farmaceutsku industriju u kojoj su proizvodni troškovi u porastu i u kojoj proizvodnja generickih lijekova ugrožava patentiranu proizvodnju. Problem je i što regulatorne agencije sve rigoroznije odobravaju nove lijekove. Kompanija slijedi, takoder, jedan broj svojih evropskih rivala kao što su Sanofi-Aventis i Rocvhe Holding koji su u prošlosti prebacili drugima svoje poslove koji nisu temeljni za ove kompanije.
 

 
 
 
    Kemikalije
 

 

SANOFI KUPUJE BIOMEDICU

BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

ASTRA ZENECA OBUSTAVILA TESTIRANE LIJEKA PROTIV KARCINOMA

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt