Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


21.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

GLAXOVA VAKCINA ZA ROTAROVIRUS DOBILA PODRŠKU SAVJETA FDA

WASHINGTON (epssa-reuters) – Savjet FDA koji se sastao u srijedu podržao je Rotarix vakcinu za rotavirus koju proizvodi GlaxoSmithKline Plc. Vakcina je namijenjena zaštiti djece od gastrointestinalnih bolesti koje uzrokuje rotavirus.

Članovi Savjeta su izjavili da vjeruju kako je vakcina efektivna i glasali 11 prema 1 u korist tvrdnje da je upotreba vakcine bezbjedna. Savjet je preporučio agenciji odobrenje upotrebe vakcine.

Rotavirus većinu djece pogađa prije dobi od 5 godina.

Iako su u SAD rijetke smrti uzrokovane rotavirusom, infekcije ovim virusom uzrok su 50 do 70 hiljada hospitalizacija svake godine.

Rotarix je namjenjen zaštiti djece od rotavirusa tokom prve dvije godine života kada su infekcije najoštrijeg oblika.

Kompanija Merck & Co. proizvodi sličnu vakcinu RotaTeq koja se nalazi na američkom tržištu od 2006. godine. Ovu vakcinu službenici javnog zdravstva trenutno pomno prate jer se vjeruje da ona može izazvati rijedak problem sa crijevima.

Wyethova vakcina za rotavirus povućena je iz prodaje 1999. godine jer je uzrokovala bolesti praćene opstrukcijama u utrobi koje mogu biti fatalne.

Do sada 11 kliničkih studija glaxove vakcine, koje su obuhvatile više od 75 000 djece, nisu pokazale povećan rizik od bolesti crijeva i utrobe.

Ukoliko rotarix bude odobren u SAD, Glaxo će provesti naknadne studije vakcine kako bi pratili potencijalne neželjene efekte poput pneumonie, konvulzija ili problema sa crijevima.

Rotarix, koji se već nalazi na tržištu oko 100 zemalja, je oralna vakcina koja se daje u dvije doze. U SAD planirano je da bude data djeci u dobi od 2 i 4 mjeseca. Merckova vakcina koja se takođe primjenjuje oralno tipično se daje u tri doze u dobi od 2, 4 i 6 mjeseci života.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt