Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


22.02.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

ANISTOMA NASTOJI KUPITI BIOTECH

LONDON (epssa-reuters) – Britanska biotehnološka kompanija Anistoma nastoji kupiti još jednog proizvođača lijekova za karcinom, boreći se za izvore finansiranja kroz trenutnu kreditnu krizu, izjavio je generalni direktor ove kompanije Glyn Edwards.

Kompanija, koja u banci ima preko 50 miliona funti zahvaljujući ugovoru o licenciranju sa farmaceutskim gigantom Novartisom, obavjestila je da traga za kompanijom u razvoju koja proizvodi kvalitetne lijekove bilo gdje u svijetu.

„Nikada nije bilo bolje vrijeme da tražimo onkološke lijekove koji se mogu razvijati u drugim tvornicama“, izjavio je Edwards Reutersu.

„Kreditna gužva posebno je pogodila manje kompanije (biotechs). Čak i ako imaju sjajne proizvode sa blistavom budučnošću, investitori nemaju puno viška gotovine i ne žele ulagati u riskantne projekte“, dodao je Edwards.

„Mi ćemo nastojati dobiti nove onkološke lijekove i kroz otkupljivanje licenci i kroz kupovinu onkoloških kompanija“

Astoma je potpisala svoj ugovor sa Novartisom u aprilu i švicarska kompanija sad u potpunosti finansira treću fazu studije lijeka za karcinom ASA404.

Edwards kaže kako očekuje isplatu od 25 miliona dolara iz novartisa bez odgađanja .

Iz Novartisa se nadaju da će lijek biti spreman da dobije odobrenje u 2011. Edwards kaže kako lijek koji dođe u treću fazu testiranja generalno ima 60% šansi da bude odobren ali da je on još veći optimist kada je u pitanju ASA404 s obzirom da je lijek već uspješno prošao dvije odvojene faze II testiranja za karcinom pluća.

Anistoma trenutno ima četiri lijeka u različitim fazama testiranja, drugi najrazvijeniji je lijek za leukemiju u II fazi testiranja a ostali su u predkliničkoj fazi. (kraj)


Ćelije koje luče insulin proizvedene iz matičnih ćelija

NEW YORK (epssa-reuters) – Rezultati posljednjeg eksperimenta pružili su jasan dokaz kako ljudske embrionalne matične ćeilije mogu biti upotrebljene za uzgoj ćelija koje luče inzulin u reakciji na glukozu, kao što to rade beta ćelije u pankreasu.

“Razvoj ćelijske terapije za dijabetes bi umnogome bio potpomognut obnovljivim ljudskim beta ćelijama”, izjavio je dr. Emanuel E Beatage iz Novocell Inc. u San Diegu.

Kroz studiju istraživači su dokazali da tkivo pankreasa, dobijeno iz ljudskih embrionalnih matičnih ćelija, može proizvesti ćelije koje su morfološki i funkcionalno slične beta ćelijama nakon što su iste bile implantirane miševima.

Tim istraživača nastavlja sa dokazivanjem da implantacija tkiva dobijenog iz matičnih ćelija zaustavlje rast nivoa glukoze kod životinja.

Ova otkrića, u stvari, sugeriraju da ljudske embrionalne matične ćelije predstavljaju obnovljiv izvor ćelija proizvođača inzulina za tretman dijebetesa zaključili su istraživači.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt