Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


07.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

VAKCINA ZA VISOK KRVNI PRITISAK BEZBJEDNA I EFEKTIVNA


NEW YORK (epssa-lancet) – Vakcina AngQb koja se odnosi na angiotensin II pokazala se je bezbjednom i efektivnom u smanjenju krvnog pritiska kod pacijenata sa blagom do umjerenom hipertenzijom. Ovo su podaci faze II studije objavljeni u izdanju Lanceta za 8. mart.

Doživotne intervencije i terapija lijekovima glavne su odrednice tretmana za hipertenziju, ali obje zahtijevaju suradnju pacijenta da bi bile uspješne. Dr. Ola Samuelsson i dr. Hanz Herlitz iz Sahlgrenska univerzitetske bolnice u Geteborgu napisali su: „Ukoliko vakcina za visok krvni pritisak bude bezbjedna i efektivna dugoročno mogla bi riješiti mnoge probleme nesuradnje“

Trenutna studija je obuhvatila 72 pacijenta sa blago do umjereno povišenim krvnim pritiskom koji su primili AngQb u jednoj ili dvije doze, dok je druga skupina tretirana placebom na početku i tokom 4. i 12. sedmice. Glavni fokus studije bila je bezbjednost i podnošljivost, ali 24-satni ambulatorni krvni pritisak mjeren je prije tretmana i u 14-oj sedmici tretmana.

Pet pacijenata je bilo isključeno iz studije i analize efikasnosti dvoje pacijenata kojima je dat AngQb 100 mikrograma i troje pacijenata tretiranih AngQb 300 mikrograma.

Dva ozbiljna neželjena efekta pojavila su se u obje grupe tretirane vakcinom a jedan slučaj je registrovan u placebo grupi. Nijedan od ovih slučajeva ne smatra se uzrokovanim tretmanom.

I dok rezultati ove studije jesu ohrabrujući istraživači naglašavaju da je ova studija ograničenog obima. Kasnije faze kliničkih testiranja neophodne su kako bi se pokazala efikasnost i bezbjenost kod šire populacije koja pati od hipertenzije.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt