Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


11.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

TRI JAPANSKE FIRME POVLAČE HEPARIN


TOKYO, (epssa-ap) – Tri japanske firme doprinijele su snazi udarca nanesenog kompaniji Scientific Protein Laboratories of Waunakee, Wisconsin, povlačenjem heparina iz prodaje kao mjere predostrožnosti.

Japanci su to učinili zbog zabrinutosti da je proizvodnja ovog heparina povezana sa kineskim dobavljačima.

Nije bilo registrovanih neželjenih efekata uzrokovanih ovim heparinom koji potče iz Kine. Međutim, imena kompanija koje su povukle heparin sa svojih polica nisu objavljena.

SPL ( Scientific Protein Laboratories) takođe su snabdjevale kompaniju Baxter Inc. aktivnim sastojkom heparina, na bazi Deerfield-a, prije nego je postrojenje SPL-a u Kini zatvoreno prošlog mjeseca u sklopu istrage stotina po život opasnih alergijskih reakcija i najmanje četiri smrtna slučaja uzrokovana heparinom.

Tri japanske kompanije jasno su stavile do znanja da je ovo samo mjera opreza i da nisu zabilježeni slučajevi pojave neželjenih reakcija na heparin u Japanu, saopćeno iz kompanije SPL.

“Takođe znamo da u testiranju aktivnih farmaceutskih sastojaka upotrijebljenih u proizvodnji heparina izvezenog Japanu nije bilo problema pronađenih u određenim lotovima heparina kojeg proizvodi Baxter Inc.”

Alergijske reakcije koje uključuju ubrzan rad srca i sniženje krvnog pritiska takođe su primijećene i u Njemačkoj gdje je korišten heparin kineskog porjekla. Uzrok ovih reakcija kod njemačkih pacijenata tek treba biti otkriven s obzirom da dobavljač za kompaniju Rotexmedica, koja je prodavala ovaj heparin, nije Scientific Protein.

Iz FDA kažu kako je strana heparinska supstanca pronađena u serijama heparina kojeg je prodavao Baxter Inc. Agencija tvrdi kako je aktivni sastojak mogao biti zagađen tokom proizvodnje u pogonu Scientific Protein u Kini ili za vrijeme prolaska kroz lanac dobavljača koji vodi do proizvođača.

Lanac dobavljača koji počinje sa farmama svinja u ruralnoj Kini prolazi kroz nekontrolirane porodične radionice i sela prije nego što stigne do tvornice Scientific Proteins u Changzhou.

FDA je takođe saopćila da još uvijek moraju otkriti šta je zapravo strana supstanca u Baxterovom heparinu. Analiza serija ovog heparina se nastavlja.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt