Novosti 2008
Novosti 2007
Novosti 2006
Novosti 2005
Novosti 2004
Novosti 2003
Novosti 2002
Novosti 2001
Novosti 2000
Ostale novosti
 
Ishrana kod boelsti:
AIDS
Diabetes
Dizinterija
Oboljenje jetre
Enterokolitis
Meningitis
Salmonela
Ulcerokolitis
Uroinfekt


| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |


11.03.2008.
Novosti sa www.epssa.com.ba

ZAGAĐENJE ZRAKA UTIČE NA FUNKCIJU MOZGA


LONDON (epssa-bbc) – Jedan sat udisanja izdušnih gasova može vam donijeti ne samo glavobolju nego čak može promijeniti način funkcioniranja mozga, sugerišu holandski istraživači.

Znanstvenicima je poznato da nanočestice kada su udahnute dopiru do mozga, ali ovo je prvi put da je pokazano na koji način te čestice utiču na funkciju mozga.

Njihovi pronalasci su objavljeni u žurnalu Toksikologija čestica i vlakana.

Tim sa Zuyid univerziteta u Holandiji pridobio je 10 volontera da provedu jedan sat u prostoriji ispunjenoj ili čistim zrakom ili drugoj ispunjenoj zrakom zagađenim izdušnim gasovima dizelskih motora.

Volonteri su bili povezani sa elektroencefalografom (EEG), napravom koja prati elektronske signale mozga. Oni su praćeni za vrijeme izloženosti uticaju zraka i jedan sat poslije.

Nakon otprilike 30 minuta, mozgovi volontera koji su boravili u sobi sa zagađenim zrakom pokazivali su stresan odgovor putem EEG, što je pokazatelj promjene načina na koji se informacije prenose u kori mozga.

Ovaj uticaj je nastavljen i nakon što su volonteri napustili prostoriju.

“Možemo samo nagađati šta ovi efekti mogu značiti kod hronične izloženosti zagađenom zraku u pretrpanim gradovima gdje koncentracija zagađenih čestica može biti veoma visoka“, izjavio je voditelj studije Paul Borm.

“Sasvim je izvjesno da dugotrajni efekti izloženosti nanočesticama saobraćaja utiču na normalnu funkciju mozga i preradu informacija. Neophodno je provesti i nove studije kako bismo istražili ovaj uticaj.”

Pseći život

Činjenica da mozak reaguje kada je suočen sa novim mirisom nije u potpunosti iznenađujuća, kaže Ken Donaldson, profesor respiratorne toksikologije na univerzitetu u Edinburgu.

“I ta činjenica ne mora neminovno biti negativna, ali takve psihološke promjene zaista zahtijevaju istraživanje s obzirom da bi zaista moglo biti dugoročnih uticaja. To je veoma zanimljiva i važna studija”.

Uporedne studije koje ispituju uticaj zagađenja na mozak su etički upitne, dok dugoročnije studije populacije u zagađenim područjima mogu biti posebno problematične s obzirom da se bolesti mozga najčešće ne registruju na listovima umrlih kao uzrok smrti.

Oboljeli od Alzhajmera, naprimjer, često umiru od infekcija mozga.

Međutim, studija provedena na psima u Mexicu je potvrdila da psi koji žive u veoma zagađenim područjima Mexico Citiya imaju lezije mozga slične onima koje imaju oboljeli od Alzhajmerove bolesti. Istovremeno je potvrđeno da psi koji žive u manje zagađenim područjima imaju znatno manji stepen oštećenja mozga.
 

 
 
 
    Kemikalije
 


BOSNALIJEKU URUČENA OKOLINSKA DOZVOLA

BiH DOBIJA AGENCIJU ZA LIJEKOVE

MOŽDANI UDAR

PRETRAŽIVANJE
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com
© 1999-2007, by HealthBosnia.com, ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt